Wat?

Fab Academy is ‘s werelds grootste campus voor digitale fabricage. Het verspreidt de principes, toepassingen en mogelijkheden van digitale fabricage. De hele opleiding werd gebaseerd op MIT’s populaire `rapid-prototyping` cursus: How to make almost anything, van Prof. Neil Gershfeld.

fabzero1

De studenten van Fab Academy zijn wereldwijd verbonden met elkaar en kunnen hierdoor ook nauw samenwerken. Op die manier worden de mogelijkheden en resultaten van de opleiding quasi eindeloos!

Hoe?

Elke lokale node ondersteunt en begeleidt de studenten. Alle studenten ontdekken en werken in lokale groepen met elkaar, instructeurs en de machines. Die lokale groepen zijn wereldwijd verbonden door middel van content sharing en videoconferenties met internationale interactieve lessen.

De individuele labs worden regionaal ondersteund en begeleid door “expert nodes”, die meer geavanceerde competenties, expertise en inventarissen hebben.

Waarom?

De Fab Academy brengt digitale fabricage dichter bij mensen van verschillende afkomsten. Met samenwerken als fundamentele waarde heeft Fab Academy de ontwikkeling van tal van projecten gesteund. Sommige daarvan hadden puur technische ambities, andere hadden dan weer een duidelijke impact op onze samenleving.

In 18 weken word je omgetoverd van zero maker tot hero maker terwijl je een overvloed aan kennis van onschatbare waarde verwerft.

Studiebeurzen

fabzero2

Voor zij die geïnteresseerd zijn in een Fab Academy opleiding, maar het zich niet kunnen veroorloven, hebben wij dé oplossing! Inclusieve KET’s reikt een studiebeurs uit om het volledige inschrijvingsgeld (of een deel ervan) terug te betalen.

Hoe werkt het?

De selectie van de studenten gebeurt op basis van projecten. Elke deelnemer dient een project in waarmee hij/zij zijn/haar basisskills, motivatie en interesses in de verf zet.
Deadline voor indiening: 10 november 2021, via mail aan info@decreatievestem.be

Voorwaarden

Om te kunnen meedingen naar één van de beurzen moeten jij en je project aan bepaalde voorwaarden voldoen:

Je project…

 • … is een (basis) maakproject
 • … toont aan dat je
  • de basis van één of meerdere digitale fabricage technieken beheerst (lasersnijden, 3D-printen, snijplotten…)
  • affiniteit hebt met het gebruik van digitale tools zoals computers, smartphones…
  • interesse hebt in programmeren en/of elektronica

Jijzelf…

 • … bent gemotiveerd
 • … kan zelfstandig werken
 • … kan aantonen dat je niet over de middelen beschikt om het volledige inschrijvingsgeld zelf te betalen
 • … gaat een engagement aan om minstens 80% van alle lessen en alle regionale beoordelingen bij te wonen. Als je om een of andere reden (professioneel of persoonlijk) niet regelmatig aanwezig kan zijn, moet je dat aan de Coördinatie en de Lokale Instructeur melden en een schema opstellen om buiten de reguliere werktijden te werken
 • … engageert je als beursstudent om de cursus af te ronden
 • … hebt een extra troef als je een FabZero of Bootcamp hebt gevolgd

Twijfel niet, heb je interesse, stuur dan een project in!

Class of 2021

In 2021 doen twee studenten mee aan FabAcademy 2021 vanuit de Ingegno Maker Space. Zodra ze een dagboek opgezet hebben zetten we dat hier in de picture. Heb je interesse in FabAcademy 2022 en wil je eens met de studenten Class 2021 praten? Laat het ons weten en we zetten een meet op die past.

Class 2021

Project te bepalen

Sinds Februari 2019 werkt Lennard als workshopbegeleider en STEAM trainer bij de Creatieve STEM vzw. Als ontwerper wil hij dan ook bepaalde ontwerpmethodieken en technische skills aanleren aan de volgende generatie. Hij is expert in digitale ontwerptechnieken (CAD).

Hij is medeoprichter van deboeje, een ontwerperscollectief in Brugge. Als ex-groepsleider bij de scouts, onder de totemnaam Bedachtzame Orang Oetan, heeft hij een uitgebreide ervaring met werken met jongeren van allerlei achtergronden.

Lennard

Class 2021

Project te bepalen

Als afstudeerder van FabZero 2019 weet Cristinao waar hij aan begint.

Cristiano