Wat is FabZero?

FabZero is een intensief multidisciplinair opleidingstraject waarbij je meester wordt in de digitale technieken die eigen zijn aan de expert maker. Het is gebaseerd op het basisprincipe: leren + maken + delen.

Het programma is gestructureerd in twee fasen:

 • 4 maanden intensief leren : 12 modules over 16 weken met wekelijkse online lessen (live streaming) door experts en wekelijkse openlabs om de opdrachten te maken begeleid door de lokale instructeurs en makers gemeenschap.
 • 3 maanden projectontwikkeling : ruime tijd om op eigen tempo je eigen geïntegreerd eindproject (GIP) te maken, geadviseerd door de expert lesgevers en de lokale instructeurs.

We sluiten af met een Expo van de afstudeerprojecten en diploma uitreiking.

Fabzero Mam

We bieden binnen Fabzero 4 trajecten aan

FabZero Basis

In deze opleiding ga je aan de slag met de basis digitale productietechnieken . Elke week wordt een nieuw onderwerp overlopen. Naast de lessen krijg je ook tijd om te werken aan een eindwerk.

Lees meer

FabZero IT voor makers

Deze opleiding is gericht op makers die al enige basis verworven hebben rondom digitale productietechnieken. Hier ligt de focus voornamelijk op programmeren en elektronica.

Lees meer

FabZero Mix en Match

Binnen dit traject ga je zelf op zoek naar je ideale niveau afhankelijk van je specifieke interesse en achtergrond. Je kiest modules uit FabZero Basis en IT.

Lees meer

FabRiZero

Modetechnologie voor makers. Op het kruispunt van textiel en digitale fabricatie.

Lees meer

Elk traject bestaat uit minstens 45 contacturen plus 40 uur zelfstandig werk. Het GIP voorziet minstens 6 contacturen plus minstens 18 uur zelfstandig werk. Personaliseer je traject door deel te nemen aan Wild Cards naar keuze.

Inschrijven voor FabZero

Inschrijven voor FabRiZero

Geen tijd om een volledig traject te volgen?

Neem deel aan een losse module of een wild card!

Inschrijven voor Losse Module of wild card

De trajecten van Fabzero zijn gebouwd rond 4 pijlers

Digitaal Maken voor Makers

2d en 3d digitaal ontwerpen, lasersnijden, 3d printen, snijplotten, cnc frezen, digitaal borduren, digitale kledij ontwerp.

Materialen & prototyping voor Makers

Materialen en eigenschappen, smart materials, prototyping principes, prototyping technieken, productpresentatie voor makers.

Elektronica voor Makers

Basis elektronica, micro-elektronica via Arduino, programmeren van Arduino met sensoren en actuatoren, smart textiles, PCB’s maken.

IT voor Makers

Git en GitHub/GitLab, Python, IOT, gevorderde Arduino, Raspberry Pi, AI en Machine Learning.

Voor wie?

Aangeraden minimumleeftijd is 16 jaar. Ben je jonger en wil je toch deelnemen? Vraag dan een intake gesprek aan via mail naar Jill.

Geschikt voor iedereen die

 • Iedereen die interesse heeft in de zogenaamde Key Enabling Technologies (KETs): digital fabrication, electronics and advanced materials.
 • Iedereen die interesse heeft in de wereld van de makers waar de begrippen Maker Space, FabLab en Open Source vaste waarden zijn.

Toelatingsvoorwaarden?

Er is geen diploma vereist om in te schrijven.

Op eigen tempo

Geen tijd op het lesmoment? Geen probleem, de lessen worden opgenomen en kunnen achteraf bekeken worden. Er is ruime tijd en flexibiliteit voorzien om de taken af te werken.

Meer info? Mail naar info@decreatievestem.be

Wekelijkse openlab in eigen regio?

De lesmomenten zijn online te volgen via Zoom, daarnaast kan je wekelijks terecht in de openlabs in één van de participerende makerspace. Een openlab is een maakplek die door een partner-organisatie vrij opengesteld wordt om er je aangeleerde vaardigheden uit te proberen. Je betaalt hoogstens een bijdrage voor het materiaal dat je gebruikt.

Kan je niet naar onze eigen Ingegno MakerSpace te Drongen? Geen probleem. Kies dan een FabLab/MakerSpace in je buurt, of een van de aangesloten labs:

 

Voordelen

Na bevestiging van inschrijving heb je volgende voordelen:

 1. gratis toegang tot alle infrastructuur van de aangesloten partners
 2. gratis gebruik van de infrastructuur van de partners met als doel het uitwerken van de taken en het eindproject. Dit tijdens de openlabs of op afspraak met de openlab coordinator
 3. gratis materiaalgebruik voor het afwerken van de taken binnen de opleiding
 4. een onkostenvergoeding tot max 80 eur voor ontwikkeling eindproject
 5. tot 20% korting op het aanbod van de participerende partners

Diploma & Eindproject

Om je diploma te kunnen halen moet je minstens:

 1. FabZero Basis: minstens 5 modules gevolgd hebben & eindproject gemaakt hebben.
 2. FabZero IT: minstens 3 modules gevolgd hebben & eindproject gemaakt hebben.
 3. FabZero Mix and Match: minstens 5 modules gevolgd hebben & eindproject gemaakt hebben.
 4. FabRiZero: minstens 4 modules gevolgd hebben & eindproject gemaakt hebben.

Wat verwachten we van een eindproject? Lees aandachtig dit document. Doe je dit niet, kun je wel een certificaat van deelname bekomen.

Certificaat van deelname

Volg je het opleidingstraject maar dien je geen eindproject in, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Videos & Testimonials
Nov. 2020

Visie FabZero

De Creatieve STEM

Nov. 2020

Testimonials FabZero 2020

De Creatieve STEM

Kosten

De opleiding is gratis voor wie recht heeft op vrijstelling van betaling anders is de kostprijs voor het opleidingstraject 300 EUR inclusief studiemateriaal, toegang tot de openlab, gebruik machines en basis verbruiksmaterialen tijdens de openlabs. Inschrijven voor losse modules is mogelijk, inschrijvingsgeld vanaf 25 eur. Voor korting of vrijstelling van betaling zie sectie Kortingen hieronder.
Meer info? info@decreatievestem.be

Kortingen

Zijn er eventuele kortingen mogelijk? Vrijstelling van betaling?

 1. Halvering inschrijvingsgeld voor studenten middelbaar of hoger onderwijs.
 2. Korting of vrijstelling van inschrijvingsgeld voor deelnemers met een laag inkomen. De korting bedraagt, afhankelijk van het inkomen, 50%, 80% of 100% op het cursusgeld. Neem contact op met info@decreatievestem.be
 3. Voor deelnemers jonger dan 36 jaar. Vrijstelling van betaling voor
  1. Werkzoekenden
  2. Kansengroepen. Voor het kansengroepbepaling refereren we naar de definitie zoals gehanteerd door de VDAB, zie [www.vdab.be/cvs/kansengroepen.shtml](https://www.vdab.be/cvs/kansengroepen.shtml)
  3. Vrouwen
  4. Hoogbegaafden
  5. Jongeren in time-out trajecten
  6. Jongeren in thuisonderwijs

Val je niet onder één van de vernoemde categorieën maar denk je recht te hebben op een korting? Stuur een motivatiebrief naar info@decreatievestem.be